Otomobil kullanırken dikkat etmeniz gerekenler<

Otomobil kullanırken dikkat etmeniz gerekenler<

Trafikte birtakım kurallara dikkat ederek hataların önüne geçilebilir. Bu kurallar basit olsa da sürücülerin ve yolcuların güvenliğini sağlamak, çoğu zaman dikkatten kaçmaktadır. Genel olarak herkesin uyması gereken bu kurallar sürücülerin trafikte işini kolaylaştıracak türden. Trafikte olası hataları en aza indirmek, trafik kazası riskini ortadan kaldırmak için aşağıdaki 15 hayat kurtarıcı madde ile yolların ustası olabilirsiniz.
 

  1. Her koşulda yavaş gitmek doğru bir davranış değil. Bu genelde arkadaki sürücüyü rahatsız eden bir durumdur. Siz siz olun sol şeritte 50 ile gitmek gibi bir hataya sakın düşmeyin. Eğer yavaş gitmeyi tercih ediyorsanız, orta veya sağ şeridi kullanın.
     
  2. Sinyal vermekte gecikmeyin. Sağa ya da sola dönmeden önce mutlaka sinyal kolunu kullanın.
     
  3. Yoldayken hafif bir yağmur çiseliyorsa, sileceklerinizi son hızda çalıştırmayın. En düşük seviyede çalıştırmanız yeterli olacaktır.
     
  4. Arka camınızda buğulanma olduğunda, arka cam rezistansını çalıştırın. Böylece buğulanma kısa sürede azalacaktır.
     
  5. Otoyollarda giderken 10 veya daha fazla araçtan oluşan konvoylarda, öndeki aracı dibine girerek takip etmeyin.
     
  6. Otoyollarda dikkatli olmanız gereken bir diğer konu ise “hız devamlılığı”dır. Otoyollarda belli hız oranında gidilmesi gereklidir. Bazı sürücüler otoyoldan çıkmaya yakın henüz otoyoldayken hızlarını düşürmeye kalkarlar. Bu hiç de doğru bir davranış değildir. Bu şekilde arkalarındaki trafiğin karışmasına neden olurlar. Sağ şeride geçtikten sonra yavaşlamak daha uygundur.
     
  7. Yağmurlu havalarda otomobilinizin ön ve yan camlarında buğulanma meydana gelebilir. Böyle bir durumda otomobilinizin havalandırma sistemini çalıştırıp defrost ayarına getirmenizi öneririz. Ayrıca arabanızda klima varsa, yağmurlu havalarda klimayı çalıştırarak aracınızın camlarındaki buğuyu giderebilirsiniz. Klima, aracın içindeki nemli havayı alacağından buğuyu yok edecektir.
     
  8. Yağmur durduktan sonra sileceklerinizin çalışıyor durumda olmamasına dikkat edin.
     
  9. Soğuk havalarda ağaç ve köprü gibi bölgelerin gölgesinde olan alanlarda aşırı buzlanma oluşabilir. Bu tip bölgelerde dikkatli olun.
     
  10. Yağmurlu havalarda farlarınızı yakmayı ihmal etmeyin. Bu sayede camlarındaki buğuyu gidermemiş sürücüler sizi daha rahat görecek, bir anda sizin şeridinize girmeye kalkışmayacaklar.
     
  11. Yağmurun ilk başladığı zaman, şiddetli yağdığı zamana göre daha tehlikeli olur. Bu gibi durumlarda dikkatli olmanızda fayda var.
     
  12. Emniyet kemerinizi takarken, emniyet kemerinin alt kısmını midenize değil kalça kemiğinizin üzerine denk getirmeye çalışın. Herhangi bir kaza durumunda kalça kemiğiniz daha dayanıklıdır.
     
  13. Eğer direksiyonu tek elinizle tutacaksanız, elinizi saat 12 değil saat 6 pozisyonunda tutmaya özen gösterin.
     
  14. Otomobilinizin şoför tarafında hava yastığı bulunuyorsa direksiyonu saat 9:15 pozisyonunda tutmaya özen gösterin. Bu şekilde hava yastığı yüksek açıldığından bileklerinizin kırılma ihtimali azalır.
     
  15. Herhangi bir yokuşun bitiminde kırmızı ışıkta duracağınız zaman, öndeki araçla aranızda en az 2 metre boşluk olmasına dikkat edin. Bu sayede önünüzdeki sürücü amatör olup kalkış sırasında arabayı kaydırsa bile size çarpma ihtimali azalır. Basit bir tedbirle olası bir kazayı önlemiş olursunuz.


Bu saydığımız kurallara dikkat ederek kazasız bir yolculuk geçirmeniz mümkün. Ancak elinizde olmayan sebeplerden veya bir anlık dalgınlıkla trafik kazası ile karşı karşıya gelebilirsiniz.